Hör Eva Johansson, analytiker inom brottssamordningen i polisregion Öst, tips om hur man kan slippa att bli utsatt för katalysatorstölder. Foto: Polisen/SVT

Två katalysatorstölder per dag i polisregion Öst

Publicerad

I polisregion Öst, där Sörmland, Östergötland och Jönköpings län ingår, har det stulits i genomsnitt över två katalysatorer till bilar per dag under de senaste månaderna. Enligt polisen är det ädelmetallerna, som finns i en katalysator, som tjuvarna vill åt.

Mellan 1 december 2020 och 3 mars i år anmäldes 227 stölder av katalysatorer i regionen. Enligt polisen handlar det oftast om internationella brottsnätverk som ligger bakom stölderna. Katalysatorer förs utomlands och demonteras.

Anledningen till det är att katalysatorer innehåller värdefulla ädelmetaller.

Kan drabbas flera gånger

Polisens uppfattning är att Toyota Prius-bilar är mest utsatta. Detta på grund av att de bilarnas har batteridrift vilket leder till att katalysatorerna inte blir lika utslitna jämfört med andra bilmodellers katalysatorer, enligt polisen. Därmed kan tjuvarna utvinna mer ädelmetaller från de bilmodellerna jämfört med andra.

Därför kan en och samma bilägare också drabbas flera gånger.

– Om du blivit drabbad en gång är risken stor att det sker igen, säger Eva Johansson, analytiker inom brottssamordningen i polisregion Öst på polisens hemsida.

Katalysatorstölder i region Öst 1 december 2020 till 3 mars 2021

Sörmland: 91

Östergötland: 96

Jönköping: 40

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.