Kronfågels anläggning i Valla utanför Katrineholm har ungefär 800 anställda. Foto: Robin Persson/SVT

Två kommuner forsätter köpa kyckling från Kronfågel

Uppdaterad
Publicerad

Efter Aftonbladets avslöjande om att kycklingar skållats levande på Kronfågels anläggning i Valla utanför Katrineholm serveras forsatt kyckling från företaget i Katrineholm och Nyköping. I övriga kommuner i länet har inköpen stoppats eller pausats. Såhär resonerar kommunerna.

Eskilstuna kommun

Har tillfälligt pausat sina inköp från Kronfågel i väntan på mer underlag.

– Vi har ett avtal som vi ska följa och kan inte säga upp det baserat på ett TV-inslag. Vi kommer fatta ett beslut under veckan, när vi har mer underlag och kan avgöra om Kronfågel uppfyller våra krav, meddelar måltidschefen Simone Saul.

Oxelösund, Flen, Gnesta och Trosa kommun

Upphandlar mat till sina kommunala verksamheter gemensamt, och har stoppat sina inköp av Kronfågel i väntan på att länsstyrelsen släpper på sitt föreläggande och Kronfågel haft kontroll utan avvikelse.

Vingåkers kommun

Har inget avtal med Kronfågel sedan tidigare.

Strängnäs kommun

Har pausat sina inköp i samråd med sin grossist.

– Vi måste kunna lita på att kraven på djurhållning efterföljs, och har valt att preliminärt stoppa inköpen. I augusti hoppas vi ha ett bättre kunskapsläge och kan därefter ta ställning, meddelar måltidschefen Karin Lundell.

Katrineholms kommun

Meddelar att inköpen från Kronfågel varken har stoppats eller pausats.

– Vi ser ju att åtgärder kommer att vidtas från deras sida och känner oss trygga i det, säger måltidschefen Camilla Wiström.

Att kycklingar skållats levande, ger inte det skäl att tvivla på att deras del av avtalet fullföljs?

– Vi för ju en dialog kring det här. Det ska ha gällt 30-40 djur och vi har gjort bedömningen att Kronfågel nu har åtgärdat detta. Men vi följer utvecklingen.

Nyköpings kommun

Inte heller i Nyköping pausas inköpen.

– Lyckosamt nog köper vi inte in många produkter från Kronfågel, men har heller inga ersättningsprodukter. Vi för därför en dialog med företaget där vi söker utröna omfattningen, vilka åtgärder som vidtagits och om det finns någon rimlig förklaring, säger måltidschefen Marianne Backrud Hagberg.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln påstods att Katrineholms kommun var ensamma i länet om att köpa in kyckling från Kronfågel. Det stämmer inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.