Följ med lärarparet under en matematiklektion på Stålforsskolan. Foto: SVT

Två lärare i klassrummet ska förbättra skolresultaten på Stålforsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det två lärare i varje klassrum istället för en på Stålforsskolan i Eskilstuna. Det är ett nytt system som skolan testar för att höja studieresultaten och samtidigt förbättra lärarnas arbetsmiljö.

Under läsåret 2017/2018 var det bara 62 procent av eleverna på Stålforsskolan som var behöriga till gymnasiet, jämfört med riket i stort där 84 procent var behöriga, enligt statistik från Skolverket. Och förhoppningen är nu att det nya tvålärarsystemet ska förbättra resultaten.

– Vi valde att införa det här systemet för att lärarna skulle få en bättre arbetsmiljö och sen är förstås målet att fler elever ska nå godkända resultat, säger Camilla Simonsson, rektor på Stålforsskolan.

Drar ner på omkringpersonal

Inför skolstarten på Stålforsskolan rekryterades 19 nya lärare, där drygt hälften var behöriga. För att kunna få loss pengar till nya lärare fick viss omkringpersonal sluta. Det gällde studiehandledare, lärarassistenter och elevassistenter.

Hur många?

– Det är svårt att säga för vi har ju också färre elever nu, men omkring fem stycken, säger Camilla Simonsson.

Men inte färre specialpedagoger

Kan det drabba elever som behöver extra hjälp?

– Nej, det är inte de eleverna, vi har fortfarande lika många specialpedagoger. Eleverna ska ju få mer hjälp i klassrummet. Sedan kan det vara färre ute på raster, men det har vi löst genom att lärarna är ute en timme i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.