Fotot, taget av en av länsstyrelsens kameror, visar ett av de nyupptäckta paren. Foto: Länsstyrelsen Södermanlands län

Två nya vargrevir har upptäckts i Sörmland: ”Stor överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har två nya vargrevir konstaterats i Sörmland. Det visar länsstyrelsens varginventering som fortfarande pågår.

– Vi förväntade oss inte att vi skulle hitta så många revir – så det var en stor överraskning, säger Staffan Claesson på länsstyrelsen i Sörmland.

Länsstyrelsen har inventerat varg sedan första oktober med hjälp av bland annat kameror och information från allmänheten. När snön kom förra söndagen kunde länsstyrelsen även spåra i ett område mellan Eskilstuna och Flen där allmänheten sett varg.

– Vi samlade in urin, spillning och löpblod och analyser visade på en hona och en hane som revirmarkerade. Ena vargen kommer från Ärla och den andra från Sjundareviret, berättar Staffan Claesson.

Ytterligare ett revir

Det nya reviret fick namnet Älgmossen.

Bara några dagar senare fick länsstyrelsen in nya rapporter om två vargar som gick ihop i ett område norr om Hälleforsnäs. Länsstyrelsen misstänkte att det var vargar från Ärlareviret eller Älgmossen som gått en bit ner. Men en spårning visade istället att det var två nya vargar som etablerat ett nytt revir – Grytenreviret, även det mellan Eskilstuna och Flen.

– För Sörmlands del är det extremt ovanligt. Vi hade inga revir för tio år sedan och nu går det ganska fort, säger Staffan Claesson.

Från inga till tre nya revir

Förra årets varginventering visade inte på några nya revir. Årets inventering, som pågår till slutet av mars, har hittills gett tre nya revir. Ulvareviret som upptäcktes i februari och så Älgmossen och Gryten förra veckan. Alla tre revir är i området mellan Eskilstuna och Flen.

– Det är ovanligt att vargpar befinner sig på så små områden, så nära varandra och det är därför osäkert om alla kommer stanna kvar i området där de nu uppehåller sig, menar Staffan Cleasson på länsstyrelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket äter vargen? Jaktvårdskonsulent Matilda Söderqvist berättar.
  • Sjunda (familjegrupp, delas med Stockholms län och räknas som ett halvt revir, kvalitetssäkring pågår fortfarande)
  • Ärla (familjegrupp)
  • Ulva (revirmarkerande par)
  • Gryten (revirmarkerande par)
  • Älgmossen (revirmarkerande par)

Alla revir ligger norr om väg 57 mellan Gnesta och Katrineholm. Reviren Ulva, Gryten och Älgmossen ligger mellan Eskilstuna och Flen.

Källa: Länsstyrelsen Södermanlands län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargrevir i Sörmland

Mer i ämnet