Lurade till sig sportbilar – döms för bedrägeri

Publicerad

Två män lurade till sig sportbilar utan att betala. Nu döms de till fängelse och höga skadeståndsbelopp för grovt bedrägeri.

De två männen, 28 och 33 år gamla, har flera gånger förmått personer att sälja sina sportbilar till en bilfirma i Nyköping. De två männen hade då sagt till personerna att betalningarna skulle ske några dagar senare – men det gjorde de aldrig.

33-åringen döms för bedrägeri, grovt bedrägeri och ringa narkotikabrott till ett års fängelse och omkring 400 000 kronor i skadestånd.

Falska handlingar

Utöver bilbedrägerierna slår tingsrätten i Nyköping fast att 28-åringen har lurat till sig pengar genom att skicka in låneansökningar i andra personers namn.

– Han har lurat till sig pengar genom att ha skickat in falska handlingar till ett kreditföretag där man påstått att det skett affärer som inte har skett, säger kammaråklagare Klas Engdahl.

28-åringen döms till två års fängelse och näringsförbud under fem år för bedrägeri, grovt bedrägeri och grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund.

Skadestånd

Mannen ska dessutom betala över 1,6 miljoner kronor i skadestånd.

Både 28-åringen och 33-åringen nekar till brott.

Ytterligare en man stod åtalad misstänkt för grovt bedrägeri och häleri men friades av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.