Båda ungdomarna förnekar brott. Foto: SVT

Två ungdomar åtalas efter Vittrabranden i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Vittraskolan i Nyköping totalförstördes i en brand under sommaren förra året. Nu åtalas två ungdomar misstänkta för att ha anlagt branden.

– Jag har vissa idéer kring anledningen till brottet men det säger jag inte via media, säger åklagaren Ola Björstrand.

Det var i juli 2021 som räddningstjänsten larmades till Vittraskolan i Nyköping efter att skolan börjat brinna. Dagen efter branden greps två ungdomar och häktades därefter. En åklagare beslutade några dagar senare att pojkarna skulle släppas på fri fot då de ansågs inte kunna påverka utredningen.

”Förväntar mig en fällande dom”

Samma pojkar åtalas nu misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet. De två ungdomarna åtalas även för olaga intrång och försök till stöld. Bevisningen mot de två åtalade pojkarna handlar i huvudsak om uppgifter från telefoner, chattmeddelanden och vittnesuppgifter från personer som varit med de åtalade under natten.

Branden vid Vittraskolan

– Jag har väckt åtal så jag förväntar mig en fällande dom, säger han.

Förnekar brott

Totalt handlar det om åtta åtalspunkter där även en tredje pojke är åtalad. Men Ola Björstrand säger att han inte är inblandad i Vittrabranden.

– De som är åtalade för branden förnekar brott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid Vittraskolan

Mer i ämnet