Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unga företagare från gymnasieskolor i Sörmland samlades i Nyköping under lördagen för att visa och sälja sina produkter. Hör tre av företagarna berätta om sina affärsidéer. Foto: SVT

Unga företagare från hela Sörmland ställde ut på UF-mässa i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Happy-box, receptbok med alkoholfria drinkar och keps med konstverk är bara tre av de 150 nystartade UF-företag som under lördagen visade och sålde sina produkter i Rosvalla arenor i Nyköping. Gymnasieelever från hela Sörmland deltog i mässan där de även hade chans att medverka i UF-mästerskapen.

– Vi vill vara bryggan till näringslivet och det här blir ett sätt för eleverna att komma i kontakt med näringslivet på riktigt. Här får de visa sitt företag och möta den lokala kundgruppen, berättar Josefin Holmgren, regionchef för Ung företagsamhet i Sörmland, som har utbildat gymnasieelever i UF-företagande sedan 1980-talet.

Vad tror du att UF-mässan betyder för ungdomarna?

– Den här dagen är en stor del av hela UF-upplevelsen och de har laddat så mycket för det här. Det är en form av ”grand finale” där man får visa vad man har jobbat med. Det brukar vara många glada UF-företagare vid dagens slut.

I samband med mässan hölls även UF-mästerskapen där de elever som ville fick vara med och tävla om platser i SM i ”Ung Företagsamhet” som anordnas i Stockholm varje år i maj. Där har eleverna chans på priser för bland annat årets företag, innovation eller årets säljare.

I klippet berättar tre nystartade företag om sina idéer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.