Efter upptäckten av cancer fick kvinnan vård i livets slutskede och avled sedan. Foto: TT/AP

Uppmanades lära sig leva med magbesvär – dog i cancer

Publicerad

Kvinnan rasade kraftigt i vikt och kunde varken äta eller dricka. Och enligt en anmälan som en anhörig gjort fick kvinnan vid ett tillfälle höra att hon skulle lära sig leva med sitt magmunsbråck. Nu kritiseras Mälarsjukhuset för bristande handläggning, som ledde till fördröjd cancerdiagnos.

I slutet av 2014 gjordes en gastroskopiundersökning av kvinnan, då man upptäckte att hon hade magmunsbråck.

Enligt den anmälan som en anhörig gjort till IVO, inspektionen för vård och omsorg, upptäckte man redan då en förändring i magsäcken. Något prov ska dock inte ha tagits i samband med detta.

Rasade snabbt i vikt

Den anhöriga skriver att kvinnan fortsatte att må dåligt. Hon rasade kraftigt i vikt och kunde varken äta eller dricka.

Vid ett återbesök hos kirurgen i maj 2015 gjordes ingen uppföljning på gastroskopin, står det i anmälan, och kvinnan ska ha uppmanats att ”lära sig leva med” sitt magmunsbråck.

Läs mer: Leukemidiagnos fördröjdes – kritik mot Mälarsjukhuset

I augusti fick kvinnan akut njursvikt och fördes till sjukhus. Anmälaren skriver att kvinnan då utreddes efter att anhöriga bett om det. Det visade sig att kvinnan hade cancer i magsäcken och metastaser på flera ställen i kroppen. Kvinnan fick då palliativ vård och avled senare.

Bristfällig hantering

Enligt IVO, som nu har utrett händelsen, så finns det ingen anledning att ifrågasätta den gastroskopiundersökning som gjordes i slutet av 2014, inte heller den medicinska handläggningen kring denna.

Men den senare hanteringen, mellan maj och juli 2015, har enligt IVO varit bristfällig och ledde till fördröjd cancerdiagnos. Dock menar IVO att fördröjningen inte påverkade utgången.

”Vården har varit passiv”

IVO skriver att ”den ofrivilliga viktnedgången på minst 10 kilo borde ha föranlett en fortsatt eller förnyad utredning. Framför allt när det vid telefonuppföljning i juli framkom att viktnedgången fortsatte och att patienten hade svårt att äta. IVO anser att vården varit passiv och att uppföljning av patienten har brustit.”

Läs mer: Kvinnokliniken kritiseras: ”Varför har jag inte fått veta något?”

Den anhöriga som gjorde anmälan skriver att en läkare beklagat att kvinnan fick lida så länge i onödan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.