Duvpesten har nått Sörmland och länsstyrelsen uppmanar de som håller fåglar att vara uppmärksamma. Foto: TT

Uppmaningen efter att duvpesten nått länet: Var uppmärksamma

Uppdaterad
Publicerad

För runt en månad sedan tvingades 14 000 värphöns avlivas i Östergötland. Nu har duvpest konstaterats i Sörmland och länsstyrelsen uppmanar alla som har fåglar att vara extra uppmärksamma.

Duvpest är en virussjukdom som kan smitta andra fågelarter och enligt länsstyrelsen ger den upphov till den så kallade newcastlesjukan hos hönsfåglar. Om den sjukdomen hittas på en gård måste alla fåglar avlivas och alla ägg destrueras.

Värphöns avlivades

I början av november drabbades en besättning i Östergötland av newcastelsjukan och 14 000 värphöns fick avlivas.

Nu har duvpesten kommit till Sörmland i och med att Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, konstaterat att en död duva som hittades under torsdagen bar på pesten.

Rapportera

På grund av kopplingen till newcastlesjukan uppmanar nu länstyrelsen alla som håller höns att vara extra uppmärksamma och allmänheten uppmanas samtidigt att rapportera in döda eller sjuka vilda fåglar till SVA.

Varken duvpest eller newcastlesjuka smittar människor förutom i undantagsfall med tät kontakt och kan då ge ögoninflammation, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.