Foto: TT

Sjuksköterskorna kan inte tillräckligt bra svenska

Flera utländska sjuksköterskor från ett bemanningsföretag på Mälarsjukhuset får kritik för att de inte kan prata och förstå det svenska språket tillräckligt bra. Nu säger personal att det inte är längre patientsäkert på kirurgkliniken.

Det är genom bemanningsföretaget Orange som ett antal sjuksköterskor är anställda på Mälarsjukhuset. Men personal på kirurgkliniken vittnar nu om en ohållbar situation, där sjuksköterskorna inte kan det svenska språket tillräckligt bra och patientsäkerheten är i fara, skriver SN.

— Det är inte patientsäkert. När jag var där var det flera grejer som missades på grund av språkproblem och dålig organisation. Det handlade bland annat om läkare som sa att prover skulle ha tagits som inte togs och missförstånd kring olika läkemedel. Jag tyckte att det var obehagligt och då är jag ändå en van sjuksköterska, säger Birgitta Stiefler till SN.

Enligt Orange får personalen gå en fem månader lång språkutbildning i hemlandet där de tentar av nivå B2, innan de är redo för att arbeta i Sverige. 

”Det är svårt med språket ibland”

Biträdande verksamhetschef på kirurgkliniken, Marianne Eriksson, berättar att det är bristen på sjuksköterskor som ligger bakom varför man tar in personal från bemanningsföretaget.

— Det är svårt med språket ibland. Men vi stämmer av hur det går för sjuksköterskorna, och om det inte fungerar så avbryter vi det, säger Marianne Eriksson.

Kliniken har avslutat anställningen med fyra sjuksköterskor från bemanningsföretaget det senaste året.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer