Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör rektorn Jannice Kloibhofer berätta om varför hon anser att fler skoldagar är en dålig idé. Foto: SVT

Rektorer i Eskilstuna protesterar mot fler skoldagar

Publicerad

Eskilstunas grundskolor ska få fler skoldagar från och med 2021. Det har grundskolenämnden beslutat. Det är något som kommunens rektorer nu gemensamt protesterar mot.

I april beslutade grundskolenämnden i Eskilstuna att utöka antalet skoldagar från 180 till 182 dagar.

– Det kan bli konsekvenser för måluppfyllelsen när de tar bort ytterligare två dagar som vi behöver ha till utveckling och planering, säger Jannice Kloibhofer, rektor på Fröslundaskolan och fackligt ombud.

Grundskolenämndens ordförande Mona Kanaan (S) menar att man vill ge eleverna bästa möjliga förutsättningar och att fler skoldagar kan vara vägen dit. Samtidigt är hon beredd att diskutera vidare med rektorerna.

Vill återgå till 178 dagar

Enligt skollagen får antalet skoldagar per läsår vara lägst 178 dagar och högst 190, majoriteten av grundskolorna i Sverige har 178 skoldagar. Sedan 2018 har Eskilstuna haft 180. Rektorerna vill att man återgår till 178.

Att utöka antalet undervisningsdagar kommer att öka kommunens kostnader med 350 000 kronor för måltider och 2,5 miljoner för personal per två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer