Foto: Polisen

Domkyrkostölden: Åtal skjuts upp

Publicerad

I veckan skulle åtal ha väckts om den grova stölden ur Strängnäs domkyrka. Men nu står det klart att den 21-årige man som sitter häktad inte kommer att ställas inför rätta förrän tidigast i januari.

Det var i somras som delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1600-talet stals från en låst monter i Strängnäs domkyrka.

Omfattande utredning

Utredningen, som leds av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, har pågått under hösten och i september greps en 21-årig man från Åkersberga. Han sitter fortfarande häktad på sannolika skäl misstänkt för grov stöld, men nekar till brott.

Åklagare Reena Devgun har tidigare sagt att hon avsåg att väcka åtal den här veckan, men nu står det klart att den tidplanen inte håller. Orsaken är att utredningen är så omfattande.

Normalt får en försvarsadvokat tio dagar på sig att gå igenom en förundersökning innan åtal väcks men i det här fallet behövs längre tid.

– När man väl fått uppgiften från utredarna i sidor så inser man att en försvarsadvokat inte kommer att kunna gå igenom allt på bara tio dagar, säger Reena Devgun.

Devgun säger också att det fortfarande återstår en del förhör och vissa andra utredningsåtgärder, men vill inte närmare gå in på vad det handlar om.

Föremålen spårlöst försvunna

Hon räknas nu med att den 21-årige mannen kommer att kunna ställas inför rätta tidigast i januari nästa år.

Den utredning som pågår rör inte bara själva stölden utan även vad som sedan hänt med de exklusiva föremålen, som fortfarande är spårlöst försvunna.

I november anhölls ytterligare en man misstänkt för grovt häleri. Misstankarna mot honom är svagare än mot den häktade 21-åringen och kumpanen har återigen släppts på fri fot. Enligt Reena Devgun är han dock fortfarande intressant i utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.