Catharina Fredriksson (S), Monica Johansson (S) och Inger Fredriksson (C) är tre av Sörmlandspolitikerna som upplever att kvinnor granskas hårdare i media än män. I klippet ovan berättar Monica Johansson (S) om varför hon tror att det är så. Foto: SVT:s arkiv samt pressbild

Toppolitiker i Sörmland: ”Vi behandlas annorlunda – för att vi är kvinnor”

Publicerad

Kommentarer om utseende. Fixering på ”mjuka frågor” snarare än ekonomi och utveckling. Frågor om politiken verkligen går att kombinera med barn och hushållsarbete.

SVT Nyheter Sörmland har frågat sju kvinnliga toppolitiker i Sörmland om vad de upplever är annorlunda för dem jämfört med deras manliga kollegor.

Att kvinnliga politiker granskas och kritiseras hårdare i medier jämfört med manliga politiker tycker inte Catharina Fredriksson (S), kommunalråd i Oxelösund, är något nytt.

– Så har det varit länge och inte mycket har förändrats. Trots att man vetat om problemen har det inte blivit bättre, säger hon.

Hon berättar att hon upplever att hon alltid måste vara mer påläst för att bli tagen på allvar.

Mjuka frågor

En politiker, som föredrar att vara anonym, berättar att hon upplever att medier har en tendens att fokusera på en viss typ av ämnen när en kvinna berättar om sin politik.

– När jag vill ge en helhetsbild av något som jag förmedlar väljer journalisterna gärna ut och förstärker det jag sagt som rör mjuka frågor: vård, omsorg, personal. De tar inte med lika mycket av det som berör hårda frågor som till exempel ekonomi, säger hon och menar att det är annorlunda för manliga kollegor.

”Svansen är värst”

Inger Fredriksson (C), oppositionsråd i Katrineholm delar också bilden av att kvinnor granskas hårdare än män framför allt på riksnivå. Hon anser inte att det är lokala medier som driver den hårda tonen, men att artiklarna som skrivs ändå kan bidra till problemet på ett indirekt sätt.

– Min uppfattning är att det är ”svansen” som är värst, följdkommentarer på sociala medier. Den uthängningen är värre och drabbar kvinnor mer än män, utifrån vad jag har sett med egna ögon, säger hon.

”Ska tåla hård granskning”

Av de sju politikerna som SVT pratat med delar de flesta forskarens bild helt eller delvis. Två håller inte med. En av dem är Anna Ekström (M), kommunalråd i Gnesta, som inte kommer på något fall där hon själv eller en kvinnlig kollega blivit hårdare granskad.

– Det kan säkert vara olika från kommun till kommun, men jag kan för egen del inte säga att jag eller de närmast mig har drabbats. Alla vi politiker ska tåla hård granskning oavsett kön, säger hon.

I klippet ovan berättar regionrådet Monica Johansson (S) om sin bild av hur kvinnliga politiker behandlas annorlunda jämfört med män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.