Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Jokaim Johansson om hans forskningsresultat: Kvinnliga politiska ledare granskas hårdare och mer fokuserat på deras kön. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Kvinnliga politiker granskas hårdare i media visar forskning från Mälardalens högskola

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga politiska ledare granskas hårdare i media och fokus ligger oftare på person och kön jämfört med deras manliga kollegor. Det visar ny forskning av statsvetaren Joakim Johansson på Mälardalens högskola. Han menar att det ställs högre krav på kvinnor som politiska ledare än på män i samma position.

– Det innebär att kvinnor inte anses vara lika självklara som politiska ledare, säger Joakim Johansson.

I sin forskning har Johansson tittat på rikspressens granskning av politiker sedan 2010. Det handlar alltså om de stora tidningarnas granskning och ifrågasättande av kvinnliga politiker på olika sätt. Johansson tror dock att liknande resultat skulle kunna ses om man istället skulle titta på SVT, SR och TV4 och deras bevakning.

– Det är ett problem för demokratin och ett problem för tanken att vi har ett inkluderande medborgarskap där kön inte ska spela någon roll, säger Joakim Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.