Maria Chergui (V) är kritisk till majoritetens förslag om att införa tillstånd för tiggeri i Eskilstuna. Foto: SVT

V och MUF kritiska till förslaget om tillstånd för tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Maria Chergui (V) anser att majoritetens förslag om att införa tillstånd för tiggeri innebär att man kriminaliserar fattigdom.

– Det är absurt att uppmana människor att söka tillstånd för att be om pengar, säger hon.

Det finns ingen snabb lösning för att komma till rätta med personer som behöver ekonomisk hjälp, menar Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna. Därför måste alla ta ansvar för de här personerna, även kommunerna, anser hon.

– Man måste ta ansvar för alla som lever i hemlöshet och på gatan och om människor vill hjälpa till och sträcka ut sin hand så låt de göra det. Det ska väl inte kommunen förbjuda, säger hon.

MUF kritiserar förslaget

Även Moderata Ungdomsförbundet är kritisk till förslaget om att införa tillstånd för tiggeri.

– Förslaget skulle i praktiken kunna skapa svårigheter för att kunna avlägsna det som stör allmän ordning då tiggarna kan söka tillstånd för att sitta på en viss plats, sedan är den juridiska delen högst tveksam, säger Robin Tannarp, distriktsordförande för MUF Södermanland, i ett pressmeddelande.

”Flyttar runt problemen”

Han tycker att problemen är stora och att man inte löser dem genom att införa tillståndsplikt på vissa platser.

– Så länge Sverige inte författat ett nationellt tiggeriförbud flyttar vi runt problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.