Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stora höjningar av VA-taxor att vänta i Sörmland – så ser det ut i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Avgiften för vatten och avlopp i Nyköping höjs med 20 procent från första januari 2023. Det är förslaget som väntas klubbas igenom i kommunfullmäktige i Nyköping – och höjningar är på gång i alla nio kommuner i Sörmland, visar en kartläggning som SVT gjort.

Taxan för vatten och avlopp föreslås alltså höjas i Nyköping och de som berörs mest påtagligt av den väntade höjningen är villaägarna.

När det gäller ett hushåll med fyra personer och normalförbrukning av vatten blir kostnadsökningen cirka 157 kronor i månaden, enligt siffror från Nyköpings kommun.

Samma orsak uppges

När SVT Nyheter Sörmland är i kontakt med VA-ansvariga runt om i Sörmland uppger de flesta samma orsak till höjningarna. Ökande kostnader för det mesta kopplat till verksamheten, allt från el till asfalt.

– Det här är ju gemensamt för alla. Stigande räntor, priser på råvaror som kemikalier och så vidare, säger Markus Nylander, tillförordnad VA-chef i Eskilstuna.

VA-TAXOR I SÖRMLAND 2023

Så mycket föreslås taxorna höjas i varje kommun:

Nyköping: 20%

Eskilstuna: 15%

Vingåker: 15%

Trosa: 15%

Flen: 14%

Oxelösund: 12%

Katrineholm: 11%

Strängnäs: 7%

Gnesta: Höjning ska föreslås, men exakt siffra ej fastställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.