”Vi ser att människor inte sörjer på samma sätt”, säger Jenny Sjögreen, präst och biträdande kyrkoherde i domkyrkoförsamlingen i Strängnäs med Aspö. Foto: Carolina Lundin/SVT

Begravningsakt med urna allt vanligare: ”Människor sörjer inte på samma sätt”

Publicerad

Begravningsceremonier med urna blir allt vanligare. Det tror prästen Jenny Sjögreen i Strängnäs beror på den ökade individualiseringen i Sverige.

– I Sverige planerar vi in begravningen på ett annat sätt än i andra länder, säger hon.

I Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö har andelen begravningsakter med urna, det vill säga begravningscermonier som sker efter kremering, ökat de senaste åren – från 11 procent 2018 till 16 procent i år.

Förklaringen tros delvis ligga i att pandemirestriktionerna gjort att fler har väntat med att begrava sina anhöriga, men en viss ökning sågs redan innan pandemin.

Svenskar planerar mer

– Vi har sett en ökning tidigare, och det tror man beror på individualiseringen i samhället. I Sverige planerar vi in begravningen på ett annat sätt än i andra länder, där döden och sorgen ofta tillåts ta större plats. Här blir vi istället ofta väldigt privata, säger prästen Jenny Sjögreen.

Tiden till begravning har ökat

Tiden mellan dödsfall och jordbegravning eller kremering har länge ökat i Sverige, trots att det tillåtna tidsspannet minskades från 60 till 30 dagar 2012.

Men förra året noterade Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund en minskning på nästan en dag, vilket tros bero på att andelen direktkremeringar ökat i pandemin.

Hör vad prästen Jenny Sjögreen tycker om begravningsakter som hålls med urna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.