I Sverige och övriga Europa attackeras inte människor av vilda vargar, medan det sker angrepp varje år på andra håll i världen. Hör vargforskaren Jens Frank om vad den skillnaden beror på. Bilden visar en varg i Sörmland fotograferad av en viltkamera i december 2020. Foto: länsstyrelsen och SVT

Vargforskaren: Så kan Sörmland påverkas av ytterligare revir

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland finns två vargrevir, och det kan vara en tidsfråga innan det bildas ett nytt. Det här kan påverka länet på flera sätt, menar Jens Frank som forskat på människan och vargen.

I dagens vargrevir, Sjunda och Ärla, finns minst sju vargar i vardera reviren. Det har länsstyrelsen kunnat konstatera med hjälp av viltkameror.

Än så länge finns det inga tecken på att det redan finns ett nytt vargrevir, men det kan bara vara en tidsfråga innan ungar vandrar ut för att söka nya marker.

Varg i Sörmland

Sprider oro

– Det kan få många olika konsekvenser. De som jagar med jakthund kan uppleva att det blir ett extra orosmoment när de släpper hunden, säger Jens Frank, som är verksam vid Viltskadecenter.

– En del fårägare kommer också att bli oroliga och kommer förmodligen att vilja ansökan om bidrag för rovdjursavvisande stängsel, fortsätter han.

Skyddsjakt beviljades

Mellan juli och oktober dog eller avlivades över 30 får efter vargangrepp i Sörmland. Länsstyrelsen fattade beslut om skyddsjakt i oktober. Men någon varg kunde inte skjutas innan beslutet upphörde den 1 november, och något nytt beslut om skyddsjakt har inte fattats sedan dess.

Ingen människa har angripits, dödats eller skadats av av vilda vargar i Sverige i modern tid. I videoklippet i toppen av artikeln hör du vad det kan bero på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet