Länsstyrelsen har kunnat konstatera en föryngring i de sörmländska vargreviren. Det är uppsatta kameror som lyckats fånga vargvalpar på bild, men hur många valpar det handlar om är oklart. Bilden är från det så kallade Ärlareviret och tagen i juli 2020. Foto: Länsstyrelsen Södermanland

Här fångas de nyfödda vargarna på bild

Publicerad

Med hjälp av kameror har länsstyrelsen fångat vargvalpar på bild i de sörmländska vargreviren. Men hur många valpar som fötts under sommaren vet man inte än.

Det finns två vargrevir i Sörmland – Ärla- och Sjundareviren. Nu har länsstyrelsen i Sörmland kunnat konstatera att flera vargvalpar fötts i båda reviren.

– Egentligen vet vi inte mer än så. Vi vet inte hur många de är. Om en kamera fångar valparna på bild, så vet man ju inte hur många andra som går bakom kameran, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

Hon berättar att den riktiga varginventeringen startar i oktober.

– Ju längre fram på säsongen, desto mer information kommer vi få. Då kan vi börja kolla dna hos vargarna.

Inventeringen av varg brukar pågå under hela vintern och förra året hade åtminstone sex vargvalpar fötts i de sörmländska reviren. Något som beskrevs som ovanligt många av länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer