Vasaloppet kommer till Strängnäs – men inte på skidor

Uppdaterad
Publicerad

Att Gustav Vasa valdes till kung i Sverige 1523 ska uppmärksammas i Strängnäs och jubileet börjar den 6 juni 2023 – med Vasaloppet. Den klassiska målgångsportalen ska flyttas från Mora och Strängnäsborna kan passera under devisen: I fäders spår för framtids segrar. Men det blir inte på skidor som vinnaren kommer glidande.

I dag presenterades en avsiktsförklaring mellan Strängnäs kommun och Vasaloppet Marknads AB. Nu börjar arbetet med att få fram detaljer kring loppet som ska inleda uppmärksammandet på nationaldagen om två år.

– Tanken är att det blir ett löplopp, man behöver inte vara elitlöpare för att ta sig runt. Sedan har vi en liten plan på att det också ska bli ett mountainbikelopp, säger Emma Hjelm, näringslivschef i Strängnäs.

– Vasaloppet är den första programpunkten som presenteras i vår 500-års resa genom dåtid, nutid och framtid, säger projektledaren Johanna Nyberg.

I klippet berättar Johanna Nyberg lite mer om vad som kan förväntas under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.