• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Det är risk för vattenbrist i hela landet den kommande månanden. I Sörmland är läget extra ansträngt

Grundvattennivån i Sörmland mycket under det normala

Publicerad

Grundvattennivån i Sörmland är mycket under det normala i både de små och stora magasinen. Bristen beror på regnunderskott.

Johan Carlström är hydrolog på SGU, Sveriges geologiska undersökning, berättar att varit brist på vatten de senaste åren i både små och stora magasinen i länet. Vattennivån i de stora magasinen påverkas av hur det regnat de senaste 1-2 åren, nivån i de mindre är beroende av nederbörden de senaste månaderna. Han anser inte att läget är särskilt alarmerande just nu, men tycker ändå att man bör tänka sig för.

”Slösa inte på vattnet i onödan”

– Slösa inte på vattnet i onödan. Försök att inte vattna gräsmattan eller tvätta bilen allt för ofta.

Det är de stora grundvattenmagasinen som står för den kommunala vattenförsörjningen, och låga nivåer här kan påverka det kommunala dricksvattnet. Oftast är det inte det inte bristen på själva vattnet som är problemet.

– Det är tekniken som inte riktigt hänger med, vilket innebär begränsningar av produktionen av dricksvattnet.

Håll koll på egna brunnar

När det gäller grundvattnet i de små magasinen, där de som har egna brunnar får sitt vatten, är det extra viktigt att vara sparsam med vattnet eftersom avsaknaden av regn märks extra tydligt här.

– Här är det bra om man håller utkik genom att mäta vattennivån i sin brunn och tänka på att hushålla lite extra med vattenresurserna, säger Johan Carlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.