Veterinären och djurparkschefen Anita Burkevica kallades in för att skjuta älgen som irrat sig in på Mälarsjukhuset med bedövningspil och sedan avliva den. I klippet ovan berättar hon om varför hon tror att älgen hoppade in genom fönstret, och hur man ska agera om man möter en älg i stan. Foto: Robin Persson, SVT

Veterinären som avlivade sjukhusälgen: ”Han blev skrämd”

Publicerad

Älgar som irrar sig in i stan, som den älg som besökte ortopeden på Mälarsjukhuset i helgen, är ett fenomen som är svårt att undvika i städer med mycket grönska. Det menar sjukhusälgens baneman: veterinären Anita Burkevica.

– Om du möter en älg i stan, ta skydd, säger hon.

Till vardags är hon djurparkschef på Parken Zoo, men hon ringdes in till Mälarsjukhuset eftersom hon har kompetens och resurser för att söva djur med bedövningspilar. Så länge älgen befann sig inomhus blev det för farligt att avfyra vanliga jaktgevär. Anita Burkevica fick därför söva och sedan avliva älgen.

– Det går inte att söva den och sedan släppa ut den igen. Den var för stressad, säger hon.

I klippet ovan berättar hon om varför hon tror att älgen hoppade in genom sjukhusfönstret och hur man bör agera om man stöter på en älg inomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.