Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Anna Samuelsson, legitimerad djursjukskötare, visa hur man kan känna att sin hund är överviktig. Foto: Per Elfström/SVT

Veterinärkliniken i Eskilstuna: Vanligt med överviktiga husdjur

Publicerad

Det är vanligt med överviktiga husdjur. Det säger djursjukskötaren Anna Samuelsson, som stöter på överviktiga husdjur dagligen på veterinärkliniken.

– Många kommer in och frågar. ”Är min hund för tjock? Är den lagom?.” Då går vi alltid igenom och känner på djuren. Det är väl oftast där man upptäcker det egentligen, säger Anna Samuelsson, legitimerad djursjukskötare och klinikchef på en veterinärklinik i Eskilstuna.

Kan vara svårt att se

Hon berättar att övervikten i många fall kan vara svår att se för djurägarna själva.

– När man är mitt uppe i det så ser man inte så tydligt, så kommer de hit för undersökning och så säger vi att den är lite rund. Då är det många som blir förvånade. Man blir lite hemmablind, säger hon.

Har man ett överviktigt husdjur är det viktigt att skaffa ett bra basfoder och få djuret att motionera mer, berättar Anna Samuelsson. Att de ofta stöter på övervikt hos husdjur tror hon har att göra med att många saknar tillräcklig kunskap. Något man ansvarar för som djurägare.

Anklagar aldrig någon

– Vi anklagar aldrig någon. När någon kommer hit med sin katt eller hund och vi ser att de är överviktiga så förklarar vi varför det är bra att få ner dem i vikt för det medför vissa risker med sjukdomar och så. Man får aldrig anklaga för att de flesta gör nog det de tror är bäst för sitt djur.

Se Anna Samuelsson visa hur man kan känna om ens hund är överviktig i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.