Ismail Bobadilla känner stor sorg över att Flens moské inte kan vara en öppen plats. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

”Vi tvingas försvara vår moské”

Publicerad

Deras nya gudstjänstlokal skulle vara välkomnande och öppen för alla. Men nu tio attacker senare efter invigningen för fem år sedan, är moskén i Flen i stället omgärdad av staket och taggtråd. Ett hakkors på en plåtdörr är det första besökaren ser.

– Det går inte att få bort, suckar Abdi Osman, ordförande för moskén i Flen.

Framför honom tornar ett manshögt hakkors upp sig, till hälften utsuddat men fortfarande mycket tydligt.

Församlingsmedlemmarna har försökt men inte lyckats få bort detta senaste minnesmärke över de brott som drabbat gudstjänstlokalen på Floragatan, mitt i Flen. En morgon i december förra året var det detta som mötte dem som skulle be sin morgonbön i moskén.

Abdi Osman, ordförande för moskén i Flen, är upprörd över alla galler som används för att skydda moskén. Foto: Emil Larsson/SVT

Plats för trygghet

När vi senare talar om händelsen med församlingsmedlemmen Ismail Bobadilla får han tårar i ögonen. Han har tidigare berättat hur mycket moskén betyder för honom, som en plats för stillhet och trygghet. För gemenskap med andra och med gud. 

– Så när jag kommer på morgonen och mina kompisar visar mig en så otroligt kränkande symbol på dörren, då blir man ledsen, säger Ismail Bobadilla ledsamt.

Han är en av de drivande bakom idén att moskén ska ha öppenhet som ledord, mot besökare och mot samhället runt omkring. När moskén invigdes för drygt fem år sedan hade den glasdörrar ut mot gatan.

Men det visade sig vara opraktiskt i en moské i Sverige på 10-talet. Dörrarna vandaliserades och ersattes av ett jalusi av plåt. Som numera alltså täcks av ett till hälften utsuddat hakkors.

Flens moské invigdes för fem år sedan. Foto: SVT

Gallerdörrar och taggtråd

Moskén har utsatts för åtminstone tio angrepp. Griskött inslängt genom ett fönster. Bajs utanför entrén. Ett antal krossade fönster.

Varje angrepp tränger på ett väldigt konkret sätt undan idén om den öppna moskén. För att hindra attacker omges bönelokalen numera av ett högt staket, med gallerdörrar och högst upp taggtråd. 

– Vi har tvingats ändra vår moské till en plats som måste försvara sig, säger Ismail Bobbadilla. Den förändringen har präglat oss muslimer i Flen. Att ändra en del av våra visioner om hur moskén ska se ut och vilken plats den ska ha i miljön runt omkring. Det är en sorg, säger Ismail Bobadilla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer