Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tetiana Shulha och Victoriia Aviltseva berättar i klippet ovan vad de har fått lära sig på SFI. Foto: SVT

Nu får Tetiana och Victoriia från Ukraina läsa på SFI i Eskilstuna: ”Skönt att vi får chansen”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 juni är det möjligt för kommuner att erbjuda SFI till ukrainare efter en lagändring i våras. Nu har den första höstterminen för ukrainska elever på SFI dragit igång i Eskilstuna och Victoriia och Tetiana är taggade på att lära sig svenska.

Victoriia Aviltseva flydde från huvudstaden Kiev och Tetiana Shulha från Dnipro. De träffades på en integrationskurs för ukrainska flyktingar för ett år sedan, där de också fick en del svenskundervisning.

Att de nu fått möjlighet att läsa svenska på SFI är något de har sett fram emot.

– Det är skönt att vi får chansen, säger Victoriia.

Kan plugga vidare

I Eskilstuna går det just nu 900 elever på SFI och av dem är 35 elever från Ukraina. Undervisningen sker på svenska och var femte vecka är det kursstart för nya elever. Totalt är det 150 elever som står i kö till SFI.

– Betyget som eleverna får när de är klara här gör att de kan studera vidare. Nu finns också möjligheten att läsa svenska på grundläggande nivå och gymnasienivå, säger rektorn Veronica Haugdahl Eklind.

Victoriia arbetade som revisor i Ukraina medan Tetiana var ekonom på ett bilföretag – båda har siktet inställt på att börja jobba efter studierna.

Hör Victoriia och Tetiana berätta vad de har lärt sig under SFI-studierna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.