Nu ska de slitna dammluckorna i Hyndevadsdammen bytas ut. Kristina Birath är hoppfull om att det kan tysta en del av den kritik som kommit om att för mycket vatten släpps igenom. Foto: SVT

Viktiga dammen moderniseras – ska bidra till rätt vattennivå i Hjälmaren

Uppdaterad
Publicerad

Hyndevadsdammen vid Skogstorp söder om Eskilstuna får ett rejält ansiktslyft. Nu har arbetet med att sätta in nya stålluckor påbörjats. Och kanske kan det bidra till att kritiken mot Hjälmarens vattenförbund minskar.

– Förhoppningsvis kommer vi att göra alla tillfreds, säger ordföranden Kristina Birath.

Styrelsen har fått utstå hård kritik för att de släppt igenom för mycket vatten genom Hyndevadsdammen. Ett av skälen, menar förbundet, är att anläggningen varit ålderstigen och läckt vatten.

Lågt vattenstånd

Dammen har sedan 1800-talet varit en viktig port för regleringen av Hjälmarens vattennivå via Eskilstunaån, och vi har tidigare rapporterat om hur boende kring Hjälmaren oroats av ett ovanligt lågt vattenstånd.

Med fjärrmanövrerade automatluckor är förhoppningen att regleringen ska fungera bättre.

En damm klar i höst

Ombyggnationen av den mindre dammen förväntas vara klar i oktober medan arbetet med den stora dammen drar igång som tidigast nästa år.

I spelaren ovan berättar vår reporter mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.