Viktigt att elever med dyslexi upptäcks i tid

Publicerad

I dag inleddes dyslexiveckan, där man uppmärksammar läs- och skrivsvårigheter, med föreläsningar på Mälardalens högskola.

Ungefär fem till åtta procent av svenskarna har dyslexi. Även om det finns bra och moderna hjälpmedel så är det viktigt att man upptäcker problemen i tid.

– Generellt så klarar sig ett barn ganska bra till årskurs tre. Men i fjärde klass börjar det bli väldigt svårt för där blir textmängden mycket större och det blir svårare ord. Men ju tidigare man upptäcker det här desto bättre för eleven, för att då kan man också hjälpa till så mycket mer, säger Margareta Ojakangas, specialpedagog på komvux i Eskilstuna.

Fler specialpedagoger behövs

För att hjälpa elever med dyslexi behövs specialpedagoger som utreder vad det är som eleven har problem med, för att sedan kunna sätta in rätt hjälpmedel. Denna individuella kartläggning tar mycket tid.

Finns det tillräckligt med resurser?

– Det kan jag nog inte påstå att det gör. Jag tror att det behövs mer utbildning av specialpedagoger och speciallärare. Men sen finns det också pedagoger som har en väldigt lång och gedigen utbildning när det gäller de här sakerna och de ska man ta till vara på, säger Margareta Ojakangas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer