Nu ska Säfstaholms slott in i en ny period

Publicerad

Säfstaholms slott i Vingåker är omtalat för sina sommarutställningar. Men nästa år blir det förmodligen ingen sommarutställning för enligt planerna ska slottet renoveras då.

– Det är ett önskemål från politiken att man ska utnyttja fastigheten bättre. Här har vi ju tomma lokaler som inte används, säger kommunens upplevelsechef Johan Tranquist.

Det är han som skissar på ett förslag på hur renoveringen ska gå till och hur de olika rummen ska användas. Det handlar framförallt om  tredje våningen, som idag används mest som lager och där det inte finns tillgång till vatten eller värmesystem.

Slottet är inte k-märkt

– Det vore ju spännande att ha fullt med liv och rörelse i slottet och kunna använda rummen till replokaler, mötesrum eller skapande verkstäder, eller att kunna bo över en natt på slottet, säger Johan Tranquist.  

Slottet är inte k-märkt och en del av de renoveringar som gjorts under åren är ganska amatörmässiga, menar Johan Tranquist.

Vad kommer att hända med grevens våning där utställningarna har varit?

– Där tänker jag mig att man kanske koncentrerar grevens historia till några rum och öppnar upp de andra rummen för mer flexiblare verksamheter och utställningar, säger Johan Tranquist.

Ta slottet in i en ny period

Tror du att de förändringar som du skissar på kommer att väcka protester?

– Det finns alltid de som har synpunkter när man gör förändringar, men samtidigt har vi haft en verksamhet som har varit rätt statisk i 25 år. Vi behöver ta slottet in till en ny period där vi öppnar upp för andra saker, men samtidigt bevarar en del av kulturhistorian, säger Johan Tranquist.

– Ska man ta in en konstnär som till exempel Lars Lerin med sina akvareller måste det vara ganska så neutrala färger på väggarna och ett annat ljus i lokalerna.

Skulpturutställningar utomhus

Vad händer under tiden som renoveringen håller på? Kommer det att vara någon verksamhet vid slottet då?

– Vi har fortfarande en jättefin slottspark och  här hade vi mycket verksamhet i somras , allt från barnverksamhet till vuxenverksamhet. Det kan vi fortfarande ha. Man kan även ha skulpturutställningar utomhus, säger Johan Tranquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.