”Tror att han skulle bli väldigt stolt över oss”. Möt tre av killarna som vill starta en egen fritdsgård i Brandkärr. En idé som från början kom från en nära vän till dem som sköts till döds i höstas. Nu vill vännerna fullfölja det han påbörjade. Foto: SVT

De vill förverkliga mördade vännens dröm – startar fritidsgård i Brandkärr

Uppdaterad
Publicerad

Ställen för unga att hänga på i Brandkärr i Nyköping lyser med sin frånvaro. Det tycker en nystartad ungdomsförening som nu vill öppna en egen fritidsgård i området.

– Den ska vara av unga för unga, säger Saki Osman, som är en av sju styrelsemedlemmar.

I Brandkärr finns två föreningsdrivna fritidsgårdar som får ekonomiskt stöd av Nyköpings kommun – Verdandi och Somaliska föreningen. Men ingen av dessa lockar de unga, menar Saki, Justin och Shabbe, som är tre av sju styrelsemedlemmar i den nystartade gruppen MS ungdomsförening som arbetar för att unga ska få en plats som är mer anpassad för just dem.

– På föreningarna som finns i dag är de unga för sig och de vuxna för sig. Det finns ingen sammanhållning, säger Saki Osman.

Ung i Nyköping

Just nu är planerna i startgropen. Coronapandemin står i vägen. De måste hitta en lokal, få grönt ljus från banken och de hoppas även kunna få ekonomiskt stöd från kommunen. Men att intresset bland unga i Brandkärr redan nu är stort råder det inga tvivel om, hävdar de. Hundratals nyfikna unga har velat ge föreningen förslag på vad de vill göra på en fritidsgård.

I videon träffar du tre av killarna i föreningen – och hör om den nära vän som sköts till döds i höstas och hur vännerna nu vill fullfölja idén som han påbörjade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung i Nyköping

Mer i ämnet