Läkare framför datorskärm Foto: SVT

”Vårdens IT-system äter upp läkarnas tid”

Uppdaterad
Publicerad

Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor behöver lägga mer tid på patienterna – och mindre tid på att administrera.

Det menar personallandstingsrådet Greger Tidlund (S) i Sörmland – som nu vill utreda hur administrationen för landstingets vårdpersonal ska kunna minska.

– Vi måste se över alla adminstrativa uppgifter så att vår vårdpersonal får mer tid för patienter. Jag kan ta som exempel att förr så tog läkaren emot fyra patienter i timmen, nu tar de bara tre. Och en av de stora bovarna i det är vårdens IT-system som äter upp läkarnas tid, säger Greger Tidlund (S).

Varför har det blivit så här?

– Dels så har vi klåfingriga politiker, både högt och lågt, men vi har också tillsynsmyndigheter som lägger på olika typer av arbetsuppgifter. Här måste vi se över dels vårt eget arbetssätt inom landstingen och även vårt eget sätt som politiker. Så jag är självkritisk i det.

Möjliga åtgärder menar Greger Tidlund skulle kunna vara att medicinska sekreterare avlastar och att man suddar ut gränserna mellan yrkesrollerna och till exempel låter sjuksköterskorna ta en del av läkarnas uppgifter. Samtidigt kan kanske även en del tas bort, menar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.