Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Villaägaren Lennart Almqvist har en elförbrukning på ungefär 1600 kWh i månaden. Hör honom berätta i klippet. Foto: Fanny Asplund/SVT

Villaägaren Lennart tycker att regeringens elstöd är orättvist

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll som drabbats av höga elpriser kan få ekonomisk ersättning, det meddelade regeringen under onsdagen. Två som märkt av de stigande elpriserna är villaägarna Kjell Eriksson och Lennart Almqvist i området Glömsta i Eskilstuna.

Hur regeringens nya förslag hjälper Kjell Eriksson eller Lennart Almqvist är ännu oklart. För att få den högsta ersättningen på 2 000 kronor i månaden måste man förbruka över 2 000 kilowattimmar per månad.

Kompensationen gäller elpriset under december, januari och februari och baseras på hushållens elförbrukning. Ännu har ingen nedre förbrukningsgräns satts.

Förslaget kritiseras av både oppositionen och intresseföreningen Villaägarna. Oppositionen tycker bland annat att det är orättvist att stödet gynnar de som har högst elförbrukning medan Villaägarna anser att mer pengar bör avsättas för kompensationen.

Hög räkning trots solceller

I bostadsområdet Glömsta går villorna på direktverkande el. Kjell Eriksson har delvis gått över till solceller men trots det har hans elräkning nästan fördubblats.

– Det är ett besvärligt läge. Men vad ska vi göra, sätta oss ner och gråta?, säger Kjell Eriksson.

I klippet hör du Kjell Eriksson och Lennart Almqvist reagera på de ökande elpriserna och regeringens elprisstöd. 

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln skrev vi att man måste ha förbrukat 2 000 kWh per månad för att vara berättigad stöd. Det som stämmer är att man bör förbruka över 2 000 kWh för att vara berättigad det högsta stödet på 2 000 kronor per månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer