Viltolyckorna har nått rekordnivån och väntas bara öka.

Viltolyckorna är rekordmånga – väntas bli allt fler

Publicerad

Det blir allt vanligare med viltolyckor i hela landet. Förra året rapporterades in över 60 000 krockar med vilt och i år ligger siffran redan nu på 50 000 olyckor.

Trafiken ökar precis som den brukar med några procentenheter varje år, men det har nästan aldrig funnits så stora viltstammar som det finns idag. Och det är en av anledningarna till att viltolyckorna blir allt fler.

– Älgstammen har gått ner nästan över hela Sverige, men dovhjort, kronhjort och vildsvin har ökat. Samtidigt är rådjursstammen stor hela tiden, säger Jan Olevall, polis i Nyköping med ansvar för viltolycksorganisationen.

Tänk på det här för att slippa en krock

Jan Olevall, som själv jagar på fritiden, menar att just jägare råkar minst ut för viltolyckor.

– Vi är ju intresserade och vet i större utsträckning hur djuren rör sig och vad man ska titta efter, säger han och ger oss andra fyra konkreta tips på vad man kan tänka på för att undvika en krock.

”Djuret ska inte behöva lida”

Sverige har ett välutbyggt system när det kommer till viltolyckor. Det är lag på att anmäla en krock och polisen ansvarar för att skicka ut en eftersöksjägare som kan spåra djuret för att se hur det mår. Har djuret fått livshotande skador ska det avlivas.

– Tänk dig själv att behöva springa på tre ben och lida. Allt vi gör är just för att minska djurets lidande, säger Stefan Karell, en av 6 000 eftersöksjägare som finns i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.