Vingåkers kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Vingåker ”årets klättrare” när landets företagsklimat rankas

Publicerad

Varje år betygsätter Svenskt näringsliv hur företagsklimatet är i landets kommuner. Rankingen baseras på enkäter från över 30 000 företagare. I årets lista är det Vingåkers kommun som har klättrat mest av alla.

Förra året var Vingåker med sin 239:e plats sämst i Sörmland. Nu har kommunen alltså tagit sig till plats 121.

– Det är självklart glädjande att det arbete vi har lagt ner ger verkan. Men vi har gått lite kräftgång och åkt upp och ner flera gånger. Jag hoppas att det här är början på en trend, säger Annelie Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Hon tror att en av anledningarna till förbättringen är att kommunen arbetat med kommunikation och transparens gentemot företagen, samt att kommunen har en ny näringslivsansvarig.

Storleken kan ha betydelse

– Vi är också en liten kommun. Det behövs inte mycket för att vi ska få sämre eller bättre poäng, det räcker med att det har hänt något i kommunen, säger hon.

Bäst placering av de sörmländska kommunerna har fortfarande Trosa som ligger kvar på plats 9.

Så placerade sig din kommun (förändringen jämfört med året innan):

Trosa 9 (-)

Strängnäs 44 (+38)

Gnesta 56 (-14)

Katrineholm 67 (+12)

Vingåker 121 (118)

Oxelösund 136 (+18)

Flen 146 (+13)

Eskilstuna 161 (-17)

Nyköping 169 (+22)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.