Henrik Källman, fritidsledare på Slottsskolan i Vingåker, har själv suttit med i ett ungdomsråd i Vingåker för 13 år sedan. Foto: SVT

Ungdomar i Vingåker bildar eget politiskt råd

Uppdaterad
Publicerad

Har barn och unga möjlighet att påverka frågor som rör dem? I Vingåker ska möjligheterna bli bättre när ett ungdomsråd bildas.

Efter årsskiftet blir barnkonventionen lag i Sverige, där det bland annat står att barn har rätt att uttrycka sin mening i frågor som berör dem. Det här har Vingåkers kommun tagit fasta på när man nu beslutat att bilda ett ungdomsråd.

– Det är en chans för ungdomar att på riktigt kunna föra diskussioner med politiken, säger Henrik Källman, som är fritidsledare på Slottsskolan i Vingåker och även involverad i elevdemokratin.

”Det är ungdomarnas grej”

Ungdomsrådet ska vara en arena för barn och unga att uttrycka sina åsikter. Det är även en chans att diskutera viktiga frågor med politikerna och ska också fungera som råd till tjänstemän i framtagandet av dokument där ett barn- och ungdomsperspektiv är relevant.

Utgångpunkten är att ha representanter i åldrarna 13-25 år. Strukturen är upp till ungdomarna själva, men en vuxenstödjare kommer att finnas till hands för att bistå med det absolut nödvändigaste.

Hur stor är risken för att en vuxen kommer in och tar över?

– Det får ju bara inte hända. Det här är ungdomarnas grej, annars kommer det aldrig att fungera, säger Henrik Källman.

Tre sörmländska kommuner har ungdomsråd

I Sörmland finns ungdomsråd i Nyköping och Strängnäs.

Hur mycket resurser ungdomsrådet i Vingåker kan komma att få är ännu inte beslutat, men förhoppningen är att rådet ska komma igång nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.