Den som ringer stödlinjen får vara anonym och det är även den som svarar. I genomsnitt varar ett samtal mellan 20 och 25 minuter.
– Det här är ingen rådgivning utan ett medmänskligt samtal och det viktigaste för oss är att lyssna, säger Annelie Hedman.
Antalet samtal och behovet att prata med någon har ökat med coronapandemin. Under augusti var det över 8000 inkommande samtal till Äldrelinjen, som drivs av föreningen Mind.
– Det blev en ökning när Folkhälsomyndigheten förlängde sina rekommendationer om att begränsa sina fysiska kontakter även efter sommaren, säger verksamhetschefen Gunilla Matheny.
– Många som ringer säger att vi är deras livlina, säger volontären Annelie Hedman.
Behovet är stort
Det tid som volontärerna sitter och svarar i telefon är max två och en halv timme. Just nu jobbar över 280 volontärer.
– Nu är vi inne i en rekryteringsomgång och behöver bli flera, fram för allt på helgerna, säger Gunilla Matheny.
– Att det är så många som ringer visar att behovet är stort, säger Annelie Hedman.
”Ett högt pris och stort ansvar”
Folkhälsomyndigheten klassade personer över 70 år som riskgrupp i våras. Fysisk kontakt skulle begränsas och man skulle hålla avstånd. Nu har det gått nästan ett halvt år, en lång tid om man redan kände sig ensam.
– Jag tycker att de äldre har betalat ett väldigt högt pris och tagit ett väldigt stort ansvar i den här pandemin och därmed blivit extra drabbade, säger volontären Annelie Hedman.
Äldrelinjen
Behöver du ringa till Äldrelinjen är telefonnumret: 020–222233.
Telefonjouren drivs av Mind, som är en idéell förening som arbetar för psykisk hälsa. Den grundades 1931 och hette från början Svenska föreningen för psykisk hälsa och bytte namn till Mind 2013.
Förutom äldrelinjen finns även stöd på Föräldrarlinjen och Självmordslinjen.