Volvo CE i Eskilstuna testar 5G när en ny mast byggs. Foto: SVT/Anki Mähler-Önnered

Volvo i Eskilstuna testar 5G – fjärrstyrda maskiner är visionen

Uppdaterad
Publicerad

En 5G-mast ska byggas i Eskilstuna. Volvo CE blir först ut inom anläggningsindustrin i Sverige med att testa den nya tekniken. Fjärrstyrda maskiner och produktionsanläggningar helt utan människor är visionen.

Nu utvecklas de nya telenäten 5G. De kan bli ett alternativ till fasta bredband, men skapar också helt nya möjligheter för industrin.

När en betydligt större mängd data kan överföras kan det bli möjligt att utveckla tekniken med fjärrstyrda maskiner.

Maskiner utan förare

Maskiner utan förare skulle till exempel inte behöva vänta på att luften ska bli säker efter en sprängning i en gruva. Och produktionsstoppen skulle därmed minska.

En tanke är att man i framtiden ska kunna utveckla produktionsanläggningar som är helt fria från människor.

Stort test på Eskilstuna-anläggningen

Nu ska Volvo CE testa nätverkets möjligheter genom att skapa ett lokalt mobilnätverk på anläggningen i Eskilstuna. Det blir ett av flera test av den nya tekniken som genomförs i Sverige. Även på KTH Campus i Stockholm ska den nya tekniken testas.

Det är i samarbete med Telia och Ericsson som den nya tekniken testas.

– Den globala delen av företaget sitter i Eskilstuna, så här har vi mycket av vår kompetens när det gäller att utveckla sådana här saker, säger Anne Bast, presskontakt på Volvo Construction Equipment.

Fjärrstyrda fordon

Flera företag från olika industrier i Norden kommer att delta i det tvååriga programmet, som är en utveckling av ett sedan tidigare pågående projekt för att öka produktiviteten och säkerheten i gruvbranschen.

För Volvo CE handlar en stor del av projektet om att förbättra tekniken med uppkopplade fordon.

– 5G kommer att hjälpa oss med autonoma lösningar, det vill säga självkörande fordon, och växla upp den delen. Jämför man med det som finns i dag är 5G som ljusets hastighet, säger Anne Bast.

Masten kommer att vara på plats under det första kvartalet i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer