Bild inifrån styrhytten på Lindesnäs som bland annat visar det så kallade nakterhuset som innehåller fartygets kompass. Foto: Johan Pettersson, Aquatic Oxelösund

Vrak utanför Oxelösund tickande miljöbomb

Uppdaterad
Publicerad

Tankfartyget Lindesnäs sjönk utanför den sörmländska kusten för mer än 60 år sedan med tonvis av dieselolja och flygfotogen ombord. Idag är hon ett av de skeppsvrak längs Sveriges kuster som klassas som en akut miljöfara.

Tankfartyget Lindesnäs var bara sju år när hon sjönk år 1957 utanför Oxelösund. Ombord fanns uppemot hundra ton dieselolja och 1700 kubikmeter flygfotogen.

Fartyget ligger på 70 meters djup och Peter Larsson från dykarklubben Aquatic Oxelösund har dykt ner tre gånger och tittat på vraket.

Östersjön under ytan

– Hon ligger på sidan och verkar vara hel. Jag har inte sett att det läcker något men jag tror att det är svårt att se, säger Peter Larsson till SVT Nyheter Sörmland.

Akut miljörisk

Av de cirka 1700 vrak som finns längs Sveriges kuster klassas 300 som miljöfarliga, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Fartyget Lindesnäs är ett av de miljöfarliga vraken. Ett 30-tal av vraken bedöms utgöra en akut miljörisk och Lindesnäs är ett av dem.

Förra året sanerade Havs- och vattenmyndigheten fartyget Thetis som sjönk 1985 på västkusten. Men när Lindesnäs kommer att saneras är fortfarande oklart.

– Vi planerar att låta ett företag genomföra en undersökning av vraket. Då kan vi få en bild av hur intakt vraket är, säger utredaren Fredrik Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjön under ytan

Mer i ämnet