Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har torsken återhämtat sig? Och hur ser det ut med miljögifter i Östersjön? Starta videon för att höra Östersjöexperten reda ut hur havet mår. Foto: Lina Mattsson

Ny kartläggning av Östersjön – 90 procent i dåligt skick

Publicerad

Övergödning, överfiske och miljögifter har gjort att över 90 procent av Östersjöns havsområde är i dåligt skick. Men det finns enstaka ljusglimtar. Det visar en ny kartläggning som gjorts med hjälp av hundratals experter.

– Tyvärr har situationen för den biologiska mångfalden blivit sämre, till exempel för marina däggdjur och fiskar, säger Lena Bergström, forskare i marinekologi vid SLU, som varit med och skrivit rapporten. 

Rapporten har tagits fram av Östersjösamarbetet HELCOM. Den bygger på en stor mängd forskningsdata som samlats in mellan 2016–2021 och är den mest omfattande hittills. 

Östersjön under ytan

Klimatförändringar förvärrar övergödning 

Östersjön är ett av de hav på norra halvklotet som värms upp snabbast och kan därmed ge en fingervisning om hur klimatförändringar kan påverka andra hav i framtiden. Rapporten visar att minskande havsis under vintern och förändringar i havstemperatur redan drabbat Östersjön. Dessutom riskerar klimatförändringarna att späda på ett redan stort problem: övergödning.  

– Östersjön karakteriseras fortfarande av hög övergödning och ökning av syrefria bottnar, säger Lena Bergström. 

Detta behöver göras 

Att bevara den biologiska mångfalden pekas ut som en nyckel för att klara de påfrestningar Östersjön står inför. För att skydda den biologiska mångfalden krävs gemensamma insatser som minskar övergödning, överfiske och giftiga ämnen.  

– Om Östersjöns naturliga biologiska mångfald är stark så har naturen en starkare kapacitet att klara belastningar som kommer av det liv vi lever som människor, säger Lena Bergström. 

En del av lösningen är även att öka skyddade marina områden. Om Sverige ska uppfylla sina åtaganden enligt FN:s havsrättskonvention bör de skyddade områdena nästan fördubblas för att nå 30 procent till 2030. 

Strypt näringstillförsel har gett resultat 

Trots dystra besked är det inte kört för Östersjön. De insatser som tidigare gjorts, har gett resultat. Bland annat har miljögifter så som PCB och bly minskat efter att de förbjudits. 

– Den största åtgärden är att länderna har lyckats komma överens om ett samarbete kring reducering av näringsämnen. Utan den åtgärden skulle det har sett mycket värre ut i Östersjön idag, säger Lena Bergström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjön under ytan

Mer i ämnet