Yxtaholms slott har varit stängt en längre tid och kommunen vet inte när eller om det kommer att öppna igen. Foto: Skärmdump wonnafast.se/TT

Fastighetsdrottning köpte slottet – är stängt för renovering

Publicerad

Yxtaholms slott har varit stängt under en längre tid. Kommunen har fått flera frågor om vad som händer med slottet med har inga svar.

2010 köpte fastighetsdrottningen Wonna I de Jong Schaefer, som själv är skriven i Djursholm, slottet av Svenskt näringsliv för 33,5 miljoner kronor.

Pernilla Hagström, turismansvarig på Flens kommun, säger att kommunen försökt kontakta de nya ägarna men inte lyckats.

– Det är en stor satsning och jag tar risken. Jag såg slottet för första gången redan för fyra år sedan, då det inte ens var till salu och blev helt förtrollad, sade Wonna I de Jong Schaefer då till ekonomisajten E 24.

Slottet har tidigare använts till hotell- och konferensverksamhet, men sedan en längre tid tillbaka är det stängt. På hemsidan står det att slottet ”kommer att genomgå en omstrukturering och besiktning/renovering” och därför håller stängt tills vidare.

– Vi får många frågor när det kommer att öppna och om det kommer att öppna igen men vi kan inte svara på det tyvärr, säger Pernilla Hagström, turismansvarig Flens kommun.

Ingen abonnent

När SVT ringer telefonnumret på hemsidan får vi höra att numret inte har någon abonnent. Kommunen har också försökt få tag i de nya ägarna – Wonna I de Jong och hennes familj – men inte lyckats.

– Det är ju en pärla och otroligt fint. Det är verkligen synd att det är stängt, säger Pernilla Hagström.

Yxtaholms slott är beläget i Mellösa socken i Flens kommun.

Som boplats har Yxtaholm anor från 1300-talet då platsen tillhörde en Lars Knutsson.

Huvudbyggnaderna uppfördes på 1700-talet.

1948 köptes slottet av Svensk Arbetsgivareförening (numera Svenskt Näringsliv) som sålde det 2010 till den nuvarande ägaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer