Faisal Hassans namn har strukits från Miljöpartiets lista i Eskilstuna, efter att han åtalats misstänkt för bokföringsbrott. Foto: SVT

MP-toppkandidat stryks från valsedel efter misstänkt bokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Faisal Hassan, en av de tidigare toppkandidaterna i Miljöpartiet i Eskilstuna, har strukits från partiets lista då han åtalats misstänkt för bokföringsbrott.

– Jag anser att jag ändå skulle kunna vara med på listan, säger han.

För några veckor sedan åtalades Faisal Hassan misstänkt för bokföringsbrott. Enligt åtalet ska han i egenskap av företrädare för en ekonomisk förening ha struntat i att bokföra föreningens ekonomi under två års tid.

Har timeout

Sedan åtalet blev känt har Faisal Hassan begärt timeout från politiken, då han menar att han behövt tid på sig att fundera över det som hänt. Men han anser inte att han skulle ha strukits från partiets lista, då han inte dömts för något brott än.

– Jag anser att jag ändå skulle kunna vara med på listan. Om jag var med på listan och sedan skulle dömas skulle jag kunna avsäga mig mina uppdrag. Som det är nu har partiet redan tagit ställning till det här, säger han.

Kritiserar ändringar

Faisal Hassan tycker inte att processen varit demokratisk.

– Alla medlemmar ska få mejl och vetskap om att man ska fastställa en lista, men här har nyckelpersonerna internt gått in och gjort ändringar i listan och redan nu tagit ställning till åtalet. Man dömer en person innan den är dömd.

Men Magnus Arreflod, gruppledare för Miljöpartiet i Eskilstuna, menar att partiet valt att stryka Faisal Hassans namn på grund av att han struntat i att berätta att han åtalats för bokföringsbrott.

”Har inte längre förtroende”

– Självkart dömer vi inte honom, men han har fått frågan från partiet om det finns något som kan vara till belastning för honom i hans politiska uppdrag och då svarade han nej. Han har alltså undanhållit att han är misstänkt för bokföringsbrott och därmed har partiet inte längre förtroende för honom, säger Magnus Arreflod.

Men enligt Faisal Hassan berättade han för partiet om åtalet samma dag som det kom. Därför tycker han att medlemmarna skulle ha fått säga sitt om ändringarna i listan, något som Magnus Arreflod dock inte håller med om.

– Det fanns inte tid till det utan man gjorde en justering i listan. Det är en demokratisk process i partiet, men det finns inga stadgar som reglerar en sådan här situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.