Sjöhistoriska får unik träbåt

Uppdaterad
Publicerad

Efter 70 år i samma familj fick den 111 år gamla Petterssonsbåten ”Plurr” en ny ägare.

– Den är fantastisk. Jag har sett många tjusiga båtar men få med den äkta glans som Plurr har, säger Sjöhistoriska museets intendent Eva Berglund Thörnblom.

Plurr är en av Sveriges första fritidsbåtar. Hon byggdes på Ramsö 1905 och är konstruerad CG Pettersson. Den 111 år gamla båten är en så kallad Petterssonbåt och är gjord av mahogny och furu. Båten är av en tidig modell och har en typisk snusdoseruff  med alla originalbeslag är kvar. Sjöhistoriska museets intendent Eva Berglund Thörnblom säger att hon inte inte har sett något liknande under sina 26 år på museet.

– Jag har sett många tjusiga båtar men få med den äkta glans som Plurr har. Hon ser ut som en båt ska göra efter 110 års användning och god omvårdnad.

Hur många Petterssonbåtar som den här finns kvar?

– Jag tror inte det är mer än tio stycken som finns kvar, men det är en gissning.

Tjänstgjorde i marinen

Under andra världskriget tjänstgjorde Plurr i marinen och 1946 köptes hon av Torsten Arcini och sonen Carl-Erik Arcini.

Efter 70 år i familjens omvårdnad skänker nu Carl – Erik Arcini båten till Sjöhistoriska museet. Båten kommer att i fortsättningen vårdas av Heleneborgs båtklubb på Långholmen i ett samarbete med Sjöhistoriska museet.

– Klubben har kompetens när det gäller vård av träbåtar.  Vi har länge tänkt över den här typen av förvaltning eftersom museets möjligheter att ha båtar i sjön är begränsade. Vattnet är ju deras naturliga miljö så det känns väldigt kul att vi nu lyckas med detta samarbete, säger Eva Berglund Thörnblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.