Foto: Stockholms historia överraskar arkeologerna

1300-talets Stockholm överraskar arkeologerna

Publicerad

Arkeologer har grävt sig ner lager efter lager till 1300-talets första hälft och Stockholms historia kommer att förändras. Staden såg inte alls ut som man trodde.

En stenlagd innergård, ett nedbrunnet spannmålshus med 700 år gammalt korn och delar av ett bostadshus, det är några av de nya fynd som har gjorts på Södermalmstorg vid Slussen.

 Kenneth Svensson jobbar som chefsarkeolog och berättar att efter ett par veckors grävande i utfyllnadsmassor så steg förväntningarna och plötsligt hittade arkeologerna rester efter ett hus med en högst överraskande karaktär.

– Ett hus som är murat och inte nog med det, det har haft taktegel också. Vi har dessutom hittat fönsterglas, det är ett ganska så snyggt hus vi pratar om här. Huset förändrar vår bild om hur vi trodde hur Södermalmstorg har sett ut, säger chefsarkeolog Kenneth Svensson.

1300-talet var en orolig tid i Sveriges historia och man har trott att den övre medelklassen bodde skyddade bakom stadsmuren. Men de nya fynden visar att här bodde en övre medelklass i korsvirkeshus och kanske var de tyska handlare.

Ovanligt glas från Venedig

Några av fynden är ett litet krus att förvara medicin i och tre små glasskärvor av en liten glasbägare från Venedig.

– Glasskärvorna kommer från ett otroligt ovanligt glas från Venedig. Det som är speciellt är att vårt glas är blått, de vanliga brukar vara genomskinliga och här tror jag vi kan prata om lyxkonsumtion på lite högre nivå, säger Kenneth Svensson.

Fortsatta utgrävningar

Stockholmshistoria har överraskat arkeologerna vid flera tillfällen. För drygt en månad sen grävde arkeologerna oväntat fram en förstad med tät bebyggelse, från 1500-talet precis utanför Stockholms stadsmur. Nu ser de fram emot de fortsatta utgrävningarna runt Slussen.  Under förra året, alldeles intill dagens utgrävning, hittade man hus från samma period men då var det bara trähus.

– På den platsen hade vi inga indikationer på att det skulle finnas murade hus här, så det är en ny kunskap som kom fram nu, så det ska bli spännande att se framöver hur den här bilden kommer att förändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer