Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Alex”, som har bott på flera av NSU:s HVB-hem, vittna om våld och droger på hemmen. Foto: Tommy Bergman/SVT

Vittnesmål om sexualbrott och pistolhot vid HVB-hem i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg utreder just nu en etablerad aktör på HVB-marknaden i Stockholms län. För SVT berättar nu en av ungdomarna och flera ur personalstyrkan om missförhållanden på HVB-hemmen.

– Det heter behandlingshem men det är inte någon behandling. De vill bara ha pengar, berättar en 15-årig pojke som vi kallar Alex och som bott på flera av koncernens boenden.

Koncernen Norra Stockholms ungdomshem, NSU, bedriver HVB-verksamhet i Sollentuna, Upplands Väsby och Norrtälje. Själva beskriver de sig som en väl etablerad verksamhet som har ramavtal med flera av Sveriges kommuner. Men nu kommer stark kritik inifrån HVB-hemmen.

– De jag bodde med försökte våldta mig, berättar 15-årige ”Alex”, som nu flyttat från NSU:s HVB-hem. Händelsen anmäldes till polisen, som senare la ner förundersökningen.

Enligt personalen beror många av incidenterna de vittnar om på att den anställde jobbat ensam och inte kunnat hantera de allvarliga situationer som uppkommit.

– De boende kan misshandla varandra, råna varandra, lära varandra om droger. Det handlar även om sexuella övergrepp, vilket har hänt flera gånger, säger en anställd.

Företaget välkomnar Ivo:s granskning

Sedan 2015 har det kommit in närmare 20 olika typer av anmälningar till Ivo som rör NSU. Det handlar om personal, ungdomar och föräldrar som larmar, men också om larm från polisen.

Kritiken består bland annat i att bemanningen är för låg och att delar av personalen saknar adekvat utbildning.

Den senaste anmälan ledde till att Ivo gjorde en oanmäld inspektion i början av december, och just schemaläggning och personalens utbildningsnivå är några av de saker som Ivo nu begärt in uppgifter om.

– Jag välkomnar det. Ivo utreder och sen får Ivo återkomma med vad de finner och om det skulle vara något som är fel, säger NSU:s vd Mikael Karlsson.

Se mer i klippet ovan.

Har du tips om HVB-hem i Stockholms län som vi bör granska? Kontakta reportrarna nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer