SVT har pratat med flera ur NSU:s personalstyrka som vittnar om omfattande missförhållanden. Foto: Tommy Bergman/SVT

Personalen larmar om stora brister på hemmen

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal ur personalstyrkan på koncernen Norra Stockholms ungdomshem, NSU, vittnar om stora brister på HVB-hemmen. De menar att våld och droger är en del av vardagen.

– Det är upplagt för katastrof, säger en ur personalen till SVT.

Boende som hotas med skjutvapen i anslutning till HVB-hemmet, ungdomar som tar in droger, och personal som fått tänder utslagna. Det är bara några av vittnesmålen från NSU:s personal.

Enligt SVT:s källor blandas även ungdomar, med olika typer av problem, på hemmen.

– Det blir till slut en livsfarlig kombination där vi har ungdomar som vi inte klarar av. Det kan vara både ungdomar som är tungt kriminella, ungdomar med ett tungt missbruk men också ungdomar med tung psykisk ohälsa, säger personal till SVT.

”Ingen hade placerat sina ungdomar här om de visste vad som försiggår”

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, från en anställd inom NSU fuskas det också med drogtester. Positiva tester registreras som negativa för att de boende inte ska skrivas ut från HVB-hemmet och företaget förlora intäkter.

”Ingen kommun hade placerat sina ungdomar hos oss om de verkligen vetat vad som försiggår”, skriver den anställde i anmälan.

Men vd:n på NSU tar avstånd från kritiken som personalen framför.

– Det är stark kritik och jag beklagar att någon säger så. Men jag tror att det ligger något annat bakom varför man skulle säga en sådan sak. Jag tror att man är missnöjd över att man eventuellt inte längre jobbar kvar hos oss, säger NSU:s vd Mikael Karlsson.

Enligt Mikael Karlsson får all personal utbildning i hur man tar drogtester.

– Vår personal vill inte fuska, det finns ingen anledning för dem att fuska.

I början av december inledde Ivo en tillsyn av NSU:s HVB-hem och genomförde då även en oanmäld inspektion vid ett av hemmen. Eftersom ärendet inte är avslutat vill Ivo inte kommentera fallet.

Hör mer av personalens vittnesmål och företagets svar i videon ovan.

Har du tips om HVB-hem i Stockholms län som vi bör granska? Kontakta reportrarna nedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.