Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rådmannen Anna Liljenberg Gullesjö förklara domen i videon ovan. Foto: SVT/TT

15-åring döms för att ha mördat jämnårig i Hammarby sjöstad

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke döms till sluten ungdomsvård i två år för att ha mördat en jämnårig i Lumaparken i Hammarby sjöstad i maj.

15-åringen knivhögg den andre pojken vid ett bråk i Hammarby sjöstad i södra Stockholm sent en fredagskväll i maj. Pojken avled av skadorna.

Den nu dömde 15-åringen har sagt att han agerat i nödvärn.

– Det har varit fråga om en nödvärnssituation, men 15-åringen har använt mer våld än vad som är tillåtet enligt nödvärnsrätten, säger rådmannen Anna Liljenberg Gullesjö i ett pressmeddelande.

Mordvapnet slängdes i vattnet

Enligt domen var pojkarna ytligt bekanta och möttes av en slump den aktuella kvällen. Strax efter att bråket inletts knivhöggs den ena 15-åringen med sju hugg, varav ett trängde rakt genom hjärtat.

Den dömde pojken sprang mot Slussen efter mordet och slängde mordvapnet i vattnet vid Stadsgårdskajen. I Lumaparken försökte man rädda den skadade pojkens liv, men lyckades inte.

Hör boende reagera efter mordet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har vuxit upp här, det är fruktansvärt”. Boende reagerar på natten knivskärning i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Foto: Jens Larsson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.