Vera Söderström och Angela Duran blev båda sexuellt trakasserade under ungdomsfestivalen We are Sthlm i somras.

15-åringarna blev tafsade på i Kungsträdgården

Uppdaterad
Publicerad

15-åriga Vera Söderström och Angela Duran blev tagna på brösten och rumpan när de besökte ungdomsfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården i somras. De menar att det är allmänt känt bland ungdomar att detta sker på festivalen.

– Det är såhär varje år, alla vet att det är massa snuskiga killar på festivalen, säger Vera Söderström.

Hon säger att de ändå ville titta på konserterna och dansa men att de inte kunde vara i publiken längre än tio minuter i taget eftersom de blev omringade av killar som tafsade på dem.

Övergrepp på festival

– Många tjejer som vi känner vill inte gå dit för de är rädda att bli tafsade på, säger Angela Duran.

De båda 15-åringarna berättar att de funderade på vilka kläder de kunde ha på sig innan de gick på festivalen.

– Jag tänkte på om min klänning var för kort eller för tight och att det kanske skulle betyda att jag fick en hand mellan mina ben, säger Vera Söderström.

Genom att berätta om sina erfarenheter hoppas Vera och Angela att folk ska få veta vilket stort problem det är med killar som tafsar.

– Jag tror att många har blivit så vana att de inte ens reagerar, men det är verkligen inte okej att det händer, säger Vera Söderström.

Angela Duran håller med.

– Jag önskar att de lyssnade på oss. Vi vill inte att de ska ta på våra kroppar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet