Foto: TT

15 miljoner ska förebygga självmord

Publicerad

Nu är det klart att landstingets satsning mot självmord får 15 miljoner kronor att arbeta med. Satsningen ska rikta sig mot elever i årskurs sju och åtta i Stockholms län under tre år.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om Stockholms läns landstings särskilda satsning för att minska självmorden bland unga. Hur mycket pengar satsningen ska få har däremot varit oklart.

Under fyra veckor kommer skolungdomar bland annat att få träning i att hantera svåra känslor. Träningen kommer att ta upp sammanlagt fem lektionstimmar i varje klass.

– Ibland kan vuxenvärlden uppfattas handfallen när barn och unga mår psykiskt dåligt. Det är ont om effektiva metoder för att förebygga självmord men medvetandeträningen som vi nu satsar på har visat på goda resultat. Jag är glad att vi i Stockholm blir först i Sverige med ett omfattande projekt – det är viktigt för forskningen men framför allt för skolungdomarna, understryker ordföranden i folkhälso- och psykiatriberedningen Jessica Ericsson (FP) i ett pressmeddelande.

Antalet unga personer som försöker ta sitt liv har ökat under många år. För två år sedan genomfördes 567 självmordsförsök bland personer mellan 15 och 24 år i Stockholms län. Året innan var siffran 508.

Mellan 2016 och 2018 ska fem miljoner kronor gå till att förebygga självmord bland unga varje år. Totalt blir det därmed en satsning på 15 miljoner kronor.

Det här går medvetandeutbildningen ut på

Medvetenhetsutbildningen ska främja kunskap om psykisk hälsa och hälsosamma vanor genom att elever får lära sig att upptäcka psykisk ohälsa hos sig själva och hos sina vänner, samtidigt som de får träning i att förstå, tolka och hantera svåra känslor.

Utbildningen består av sammanlagt fem lektionstimmar som omfattar alla elever i klassrummet utspridda på fyra veckor. Metoden har utvecklats vid Columbia University i New York, USA tillsammans med NASP vid Karolinska Institutet i Sverige. Metoden har testats i en randomiserad kontrollerad studie bland 11 000 skolelever i tio EU-länder.

Källa: Folkpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.