Mannen beställde varor i andra personers namn, vid totalt 95 tillfällen till ett sammanlagt värde om drygt en miljon kronor. Foto: Lise Åserud/TT

15 personers identiteter kapades – man köpte varor för miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

En 43-årig bedragare från Stockholm kapade 15 personers identiteter och beställde varor för miljonbelopp. Nu har 43-åringen dömts för flera fall av grova bedrägerier.

Under perioden december 2018 – februari 2019 beställde den 43-åriga mannen varor till ett sammanlagt värde om drygt en miljon kronor. Genom att använda falska id-kort kunde mannen beställa varorna på nätet , hämta ut sakerna och sedan sälja dem vidare på en köp-och-sälj-sajt.

– Brotten har varit mycket svåra att upptäcka, men efter gripandet har vi kunnat visa att i princip samtliga gärningar har gått till på samma sätt och utefter en förutbestämd brottsplan, säger Andreas Eriksson, utredare vid Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Falskt id-kort hittades i strumpan

Att polisen kom mannen på spåren var en ren tillfällighet. Vid en kontroll av ett fordon upptäcktes att den 43-åriga mannen hade ett misstänkt förfalskat körkort i sin sturmpa. Polisen genomförde därefter en husrannsakan i mannens bostad och kunde då knyta honom till bedrägerierna.

Södertörns tingsrätt dömer mannen till två år och sex månader för bland annat grovt bedrägeri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer