Lotta Ramel är en av de som drabbas: ”Det mer eller mindre katastrof” Foto: SVT

1.500 reumatiker förlorar sina läkare efter årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet kommer privata reumatologer, specialistläkare i reumatism, inte få arbeta åt landstinget. Detta betyder att cirka 1.500 personer som lider av reumatism kommer att bli av med sina läkare. Istället hänvisas de nu till landstinget.

– För min del är det mer eller mindre katastrof, eftersom jag äntligen har kommit till en reumatolog som jag har förtroende för och det har tagit mig många år att komma hit, säger patienten Lotta Ramel.

Hennes läkare Veronika Bushati, som är specialist i reumatologi, säger att hon tycker att det är förfärligt att behöva säga till sina patienter att de måste hitta en ny läkare.

– Människor börjar gråta, en del säger omedelbart att då kommer de inte kunna arbeta. Det är ändå ett livsverk som jag har byggt upp sedan 14 år tillbaka, säger hon.

Röstade nej

I våras röstade politikerna nej till att privatläkare för reumatiker skulle få starta mottagningar som landstinget betalar för, det vill säga vårdval.

Sverigedemokraterna valde nämligen att rösta med oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen. Och därför kunde inte vårdvalet drivas igenom.

– Vi röstade nej till vårdvalet för att Reumatikerförbundet och även många läkare varnade Stockholm för att införa ett vårdval på det här området, säger oppositionslandstingsråd Dag Larsson (S).

Men nu har de styrande i landstinget istället bestämt sig för att helt sluta att använda sig av privata reumatologer, vilket alltså gör att 1500 patienter blir av med sina läkare.

– Jag är jätteldesen att vi inte fick igenom vårdvalet. Hade vi fått det hade de fått behålla sina läkare och fått en kontinuitet, säger sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött (M).

Men varför fanns det ingen plan B?

– Om man hittar på ett riktigt bra förslag så tror man inte att någon kommer att stoppa det, säger hon.

Marie Ljungberg Schött säger också att det nu är för sent att göra en ny upphandling av de privata reumatologerna eftersom det tar flera år att genomföra en sådan.

Flyttas till Landstinget

I dag har Veronika Bushati patienter från hela Stockholms län. Tanken är att de och alla andra som nu blir av med sina läkare ska flyttas över till landstinget.

Men universitetssjukhusen har tuffa sparbeting och nyöppnade Centrum för reumatologi måste hinna förbereda för alla nya patienter.

– Redan nu börjar det komma signaler om att de inte får komma dit förrän om ett år, trots att de inte ens är inskrivna, säger Veronika Bushati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.