Foto: Sten, sax, påse. Konstnär: Kristina Matousch

16 miljoners konsttävling i Vårberg avgjord

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingen utlystes internationellt hösten 2017 och fem konstnärer bjöds in att skissa våren 2018. Från och med idag visas de fem tävlingsbidragen för allmänheten innan vinnaren avslöjas.

Konstprojektet Art Competition Vårberg närmar sig sitt slut. För nu har juryn kommit fram till en vinnare. I slutet av augusti avslöjas det vilken konstnärer som har kammat hem priset och därmed får realisera sitt konstverk i Vårberg. Den konstnärliga gestaltningen beräknas vara på plats i oktober 2020.

Internationell tävling

Den här tävlingen har pågått sedan 2017 och fem konstbidrag har under våren presenterats. Juryn har dock inte fått veta konstnärernas namn för att inte bli påverkade i sin bedömning. Men flera länder är med bland finalisterna, bland annat Danmark, Sverige, Italien, Tyskland och Frankrike.

– Vi sökte efter signalgivande verk som kommer att skapa glädje för både de boende och de som besöker Vårberg. Vi har fina och gröna stadsdelar och nu tar vi den dyra konsten ut till ytterstaden, säger Mårten Castenfors chef för Stockholm konst. 

Förutom att konstverket ska sprida glädje bland de boende, vad mer kan den göra för de pengarna som staden har satsat?

– Det skapar bättre miljö för de boende och dessutom får stadsdelen nya besökare som kommer och tittar på konsten.

Vinnaren får 13 miljoner kronor

Tävlingen är en del av stadsutvecklingsprojekt Fokus Skärholmen och är Stockholm stads enskilt största satsning på en offentlig konstnärlig gestaltning. Tanken är att konsten ska byggas i samband med nya bostadsbyggen  som planeras i Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng.

Hittills finns det bara små modeller av konstverket. Du kan under perioden 23 augusti–2 september själv avgöra vilken av tävlingsbidragen som är din favorit för de fem bidragen visas för allmänheten på Kummelholmen, Vårholmsbackarna 120.

Hittills har de tävlande fått ett arvode för att jobba med konsten, men den som vinner hela tävlingen får 13 miljoner kronor för att verkställa sitt verk.

De fem tävlingsbidragen

• Sten, sax, påse – konstnär Kristina Matousch (Sverige)

• Soltidsscener – konstnär Rosa Barba/studio rb (Italien/Tyskland)

• Se bergen – konstnär Ebba Bohlin (Sverige)

• Vårbergs jättar – Xavier Veilhan (Frankrike)

• Värna om stadens andar – Superflex/Schul Landskabsarkitekter (Danmark)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.